lørdag 1. mai 2010

Kultur forskjeller

Idag er det storm og tornado varsel, noe som vil si kjedelig hjemme dag. Men det er greit innimellom det også. Tenkte jeg skulle skrive et lite innlegg om ting som overasket meg/kulturforskjeller her i usa. Mest for fremtidige utvekslinstudenter.

Generelt
- Noe av det jeg slet veldig med i førsten, siden jeg elsker senga mi med alt det fine tilbehøret. De har ikke dyner her. Jeg har ennå ikke vært i et hus med en dyne. Du har tepper, og du plusser på eller trekker fra tepper utifra temparaturen. I vinter hadde jeg 5 tepper på det meste, nå er jeg nede i 1.
- Doene er veldig annerledes, de er veldig lave og veldig fylt med vann. Pluss at dra ned greia er på siden, første gang jeg gikk på do (mcdonalds, New York) her, måtte jeg be om hjelp, herregud, kunne gravd meg ned der og da.
- Du går med sko inne når som helst det ikke er snø ute, veldig upraktisk med tanke på at ytterst få hus har fliser eller parkett. Her går det i vegg til vegg tepper, yessda.
- Det er store tavifter i alle rom, det overasket meg.
- Du drikker ikke vann fra springen, aldri. Det er veldig ekkelt.
- Motorskyklister bruker ikke hjelmer
- Kollektiv trafikk eksisterer ikke
- Nesten alle dra i kirken, hver eneste søndag.
- Man går ut å spiser, hele tiden.
- Hus arrest er tilbake for fullt. 5. klasse anyone?
- Du kjører overalt. Familien ble sjokkert da jeg gikk til bestemor. Det er 3 hus!!
- Fester. Ikke forvent for mye om du blir innvitert til en fest. Det er som regel 3-10 mennesker i en kjeller som spiser junkfod.

Skolen
- Du får lekser fra dag til dag, og lekser er 50% av karakteren.
- Man kan få ekstra credit. Noen ganger for skolearbeid, men du kan også få ekstra credit for å gi læreren godteri, fortelle en morsom vits, eller for å dra på et skuespill.
- Den største feilen du kan gjøre er å kalle en lærer ved fornavn. Jeg kjørte på med å kalle læreren min Steve i klassen, og jeg ble totalt ledd ut. Det er Mr. Graber!
- For å bevege deg utenfor klasserommet må læreren gi deg hallpass, og det er det ikke alltid de gjør, selvom du må på do.
- Du har ikke friminutt mellom timene dine
- De teite prosjektene du ser i filmer eksisterer. Som for eksempel robot babyer, eller gifte seg prosjektet,
- Kleskoder. Tanktopper er "horete", shortser skal være under fingertuppene, og ikke en minste liten kløft synlig. Om du ikke følger kleskoden blir du sendt hjem.
- Om det er over 10 cm snø, SNØ DAG! fri :)

Mat
- la oss få det overstått, det er VELDIG usunnt.
- Skummet melk smaker omtrent som helmelk.
- En liten porsjon er som regel enorm. Jeg bestilte en liten is, og fikk en på størelse med en milkshake fra verdensspeilet.
- Brødet er hvitere en hvit og en skive veier kanskje 5 gram.
- Poteter er aldri poteter, det er som regel most, blandet med ost eller blandet med rømme. Har ikke spist en plain potet på 9 måneder.
- Grønnsakene kokes i mikrovnene, med SMØR.
- Mat er overalt, og alltid midpunktet. Om det er et møte med en klubb fra skolen eller noe, så er det alltid enorme mengder med mat der.
- Potetgull er akseptert tilbehør til midagen. Altså; kylling med saus og salt potetgull.
- Hater å inrømme denne, men meste parten av maten er veldig god.

Gutter/dating
- Guttene er utrolige når de kommer til høflighet. De åpner alltid dører.De betaler alltid om dere er ute å spiser, det gjelder også venner. De tilbyr deg alltid å bære boker, poser, osv.
- Man dater. I norge er det mer at man henger. Men her pynter vi oss, blir hentet på døra og går på kino og film eller lignende. Dette er selvom man har vært sammen i 5 måneder.
- Jenter og gutter får som regel aldri lov til å være alene i et hus sammen
- Om du har gutter på rommet skal døren alltid være åpen
- Å sende blomster til deg på skolen eller døra er normalt. Jeg veit, smil
- Man kysser eller tar som regel ikke på hverandre mens man er med venner

1 kommentar:

Karoline sa...

likte at du startet med at du skulle skrive et lite innlegg haha
Elsker lange innlegg!
Guttene forresten, høres fantastiske ut :D
Men virker litt rart det greine med aldri alene,lukke døra osv hehe